Crazy horse?

Sparkande hästar
Vad händer när man inte lyssnar på hästens signaler i tid? Vad händer när man inte tar beteende- och rörelsestörningar på allvar? Med detta inlägg hoppas jag att få alla att tänka till lite extra över vad som orsakar en hästs beteende och rörelsemönster. Stämpla inte en häst som galen och illvillig innan du verkligen tagit reda på orsaken till varför den beter sig som den gör!

Jag har fått den stora förmånen att få massera ett 9-årigt sto med toppstam inom både dressyr och hoppning. Idag är hon en lugn och harmonisk häst, men innan hon kom till stallet där hon står nu var historien helt annorlunda.

Detta underbara sto var tidigare känd som en galen och farlig häst med rejäla beteendestörningar. Vid ridning kastade hon av sin ryttare genom att bocka och stegra sig och slutade inte ens när ryttaren suttit av. I longering vägrade hon röra sig framåt och backade istället mot den som longerade henne och försökte sparkas.

Vad får en häst att bete sig på det här sättet?

Nuvarande ryttare till detta sto har aldrig upplevt henne som aggressiv eller farlig. Istället tolkades stoets beteende som förtvivlan och inte illvilja. Detta är i verkligheten en häst som alltid vill prestera och göra sitt bästa. Hon ville göra rätt men kunde inte, vilket resulterade att hon försvarade sig mot det som vi idag vet var smärta.

Förutom beteendestörningar upplevdes dessutom följande rörelsestörningar:

 • Svårighet att fatta galopp, i vänster galopp kastade hon sig in i galoppen
 • Flack över hinder
 • Kastade sig över hinder, rusade emot dem
 • Undvek kontakt
 • Höll konstant huvud och hals högt
 • Stel i sin vänster sida – tog ryttaren i vänster tygel, vände hon istället huvudet åt höger
 • Dålig bogfrihet
 • Gångarterna var inte optimala, trots att hon i grunden har fantastiskt steg
 • Gick med sänkt rygg och kunde inte arbeta i rätt form

Vid palpering kunde jag känna att detta sto hade väldigt hög muskeltonus i främst bogbladets fixerarmuskel (m. subclavius), i bakre delen av långa ryggmuskeln på höger sida (m. longissimus dorsi) och runt sittknölen på höger sida (m. semimembranosus). Massage och stretching hjälpte inte så mycket som vi hoppats och det togs ett beslut att hon skulle kontrolleras på klinik. Vid veterinärundersökningen gick de igenom hela kroppen: böjprov, tänder, etc.

Det visade sig att hästen hade tandproblem, dels en foderinpackning i en missbildad tand och dels en större spets på utsidan av en kindtand i övermunnen som skavde. Denna missbildade tand hade orsakat ett stort sår i kinden. I övermunnen skaver större spetsar i kinden, särskilt under ridningen när bett och eventuell nosrem tvingar kinden mot de vassa spetsarna. Hästen upplevs då som mindre samarbetsvillig under ridningen.

Efter att tänderna behandlats fick hon lättare kiropraktisk behandling på kliniken innan hon röntgades för att kontrollera att det inte fanns några andra allvarligare fel än låsningar. Röntgen på hals och manke visade dock inget onormalt.

Hästen har efter detta blivit behandlad med massage och även kiropraktik. Smärta pga problem med tänderna hade troligtvis orsakat en låsning i käken och detta i sin tur orsakade spänningar i hals, bog, rygg och även i höger bakben.

Direkt efter första behandlingen med kiroprakti var hästen totalt avslappnad och stod med sänkt hals/huvud. Hon kunde böja sig i vänster sida utan problem.

 • Första ritten: Inte jätte stor skillnad. Efter ett tag i skritten släppte hon. Men ville gå tillbaka igen.
 • Andra ritten: Lite bättre än första ritten.
 • Tredje ritten: Jätte stor skillnad. Hon vågade släppa efter i vänster utan att ryttaren behövde ta tag i vänster tygel. Behövde bara ställa henne så gick hon kvar. Steget är mycket bättre. Bra bogfrihet och arbetar rätt med ryggen.

För att musklerna inte ska återgå till onormal spänning måste man nu vara noga med träningen. Hon måste få chansen att bygga upp de muskler som hon tidigare inte använt, så att hon kan blir så symmetrisk som möjligt i arbete. Hon måste också kontrolleras med jämna mellanrum framöver och eventuellt behandlas med massage och/eller kiropraktik, så att hon inte återgår till att felbelasta sina muskler.

Postat den av Susanne Ewéo. Det här inlägget postades i Beteendestörning, Mentalitet, Rörelsestörning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer