Kissing Spines

Kissing Spines

Kissing spines, eller överridande tornutskott som det heter på svenska, är benämningen på när de dorsala tornutskotten i bröstrygg och/eller ländrygg ligger mycket nära varandra. Hos en del hästar ligger de här tornutskotten så nära varandra att de retar och skaver. De kan också ligga omlott eller vara helt sammanväxta. I kontaktytorna uppstår ben- och benhinnereaktioner och sk falska leder bildas.

Diagnosen ställs genom röntgen eller vid en scintigrafiundersökning. Orsaken kan vara medfödd (exteriörberoende) eller uppkomma pga av felaktigt belastning och träning. Förändringar i tornutskotten delas in i 5 olika grader:

  • Grad 0 – Utan anmärkning, avståndet mellan tornutskotten är lika stort.
  • Grad 1 – Minskat avstånd mellan tornutskotten, där endast spetsarna ligger mot varandra.
  • Grad 2 – Tornutskotten ligger mot varandra.
  • Grad 3 – Överlappning (”överridning”) av tornutskotten med periostal reaktion.
  • Grad 4 – Svår överlappning av tornutskotten med periostal reaktion, falska ledytor och förändrat utseende.
  • Grad 5 – Sammanväxning av intilliggande tornutskott.

Ungefär 70% av alla hästar har någon grad av kissing spines. Detta kan låta mycket, men endast ca 5% av de hästar som har ryggproblem har problem med just kissing spines. Engelska fullblod är överrepresenterade, ca 90% av dem har någon grad av förändring i tornutskotten. Även valacker av alla raser är överrepresenterade. Detta gäller de som genomgått stående kastration.

Att en häst har konstaterats lida av detta kan verka avskräckande för en potentiell hästköpare, men många hästar med lindriga-måttliga förändringar på röntgen är symptomfria. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har genomfört ett ryggprojekt som visade att många hästar har tätt mellan tornutskotten och till och med sammanväxta tornutskott, utan att ha problem av det. I de flesta fall kan hästar med täta tornutskott klara sig utmärkt, så länge de hålls välmusklade och jobbar på ett bra sätt med sin rygg. Om de däremot jobbar dåligt med ryggen och/eller tappar ryggmuskulatur, riskerar de att drabbas av problem. Det är bättre för hästar med kissing spines att arbeta i lång låg form, eftersom det avlastar tornutskotten. Sänkt rygg ökar däremot trycket och belastningen.

Många hästar svarar bra på vila, massage och antiinflammatorisk behandling. Hästens ryggmuskulatur måste också byggas upp genom ett speciellt träningsprogram. Om denna behandling inte lyckas kan man överväga operation som ett alternativ.

Postat den av Susanne Ewéo. Det här inlägget postades i Kissing Spines, Överridande tornutskott, Ryggproblem. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer