Fölbenskorrigering

Fölungar

Sista helgen i augusti gick deltog jag i kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Lärare på kursen är Marina Axelson, fysioterapeut och rektor på Axelsons Animal Massage School och Rose-Marie Clark, hovslagare på ATG Hästklinikerna Täby. Denna utbildning är relativt ny och jag var en av de fem första i Sverige att gå kursen! Under två dagar fick vi förmånen att träffa, studera och känna på massor av underbara fölungar.

Fölungar kan drabbas av olika felaktigheter i benställningen såsom parallellförskjutning, ballerinaställning, veka böjsenor, harhas, wind-swept (eventuellt med skolios), varus/valgus i kota eller carpus mm. Valgus är en term som används då benet under aktuell led är vinklad ut från hästen (x-bent), varus används då benet under aktuell led är vinklad inåt (hjulbent).

En felaktig benställning kan vara medfödd genom arv eller att den legat fel i magen före födseln. Fölungar kan också utveckla en felaktig benställning pga yttre omständigheter. En uppkommen smärta kan i sin tur leda till t ex ballerinaställning. Det gäller att åtgärda felaktigheter så fort som möjligt. Redan efter 6 månader kan det vara för sent för en hovslagare att rätta till problemet. Många problem måste åtgärdas redan under fölets första levnadsveckor, bockfot bör t ex korrigeras redan innan 6 veckors ålder.

Det finns flera olika åtgärder som hovslagaren kan vidta, såsom verkning, plastsko, Dalric-sko, perioslyft och seclage. Dessa åtgärder kan antingen utföras var för sig eller flera tillsammans för att åtgärda felaktig benställning hos en fölunge. Vid fölkorrigering är det viktigt att hänsyn tas till härstamning, mammans benställning och vilken typ av häst det rör sig om.

Vad har då hästmassören för roll i detta? En fölunge kan t ex utveckla ballerinaställning genom att den spänner sina muskler i bogen (biceps brachii, supraspinatus, triceps brachii) pga av smärta. Smärtan gör att musklerna aldrig får slappna av. När orsaken till smärtan tagits bort behöver även onormala muskelspänningar lösas upp för att fölet ska kunna stå normalt igen på sina hovar. Vi hästmassörer kan då hjälpa fölet att få musklerna att slappna av och få en normal tonus igen.

Mer information om fölkorrigering finns i en artikel från Agria: http://www.agria.se/hast/artikel/felaktig-benstallning-pa-ditt-fol—det-finns-hjalp-att-fa

Postat den av Susanne Ewéo. Det här inlägget postades i Föl, Hovar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer