Stretching

stretch

Stretching är ett billigt sätt att förhindra skador. Stretching lösgör musklerna, ökar hästens rörlighet och ökar blodgenomströmningen. Att stretcha hästen efter ett arbetspass kan också minska risken för att den får träningsvärk.

Genom att regelbundet stretcha sin häst blir man medveten om hästens rörelseomfång i muskler och leder. Man får en känsla för om hästen använder sina sidor olika och lär känna hästens styrkor och svagheter. Stretching kan också hjälpa till att på ett tidigt stadium upptäcka om hästen är skadad eller har ont, genom att den gör motstånd på ett onormalt sätt.

En häst blir mer kroppsmedveten av stretching och får lättare att visa när det gör ont. Vissa hästar stretchar sig själv utan att man behöver lära den hur man gör. Det är också möjligt att lära hästen stretcha genom att man uppmuntrar den att successivt släppa efter.

Muskler som ska stretchas måste vara uppvärmda, antingen genom massage eller träning. För att inte skada hästen är det viktigt att man har rätt teknik när man stretchar och att man tar hänsyn till individen. Hästens ålder, kondition och hälsa kan påverka hur den reagerar på stretchingen. Börja försiktigt och var uppmärksam på om hästen gör motstånd. Stretching får inte kännas obehagligt för hästen.

Nyttiga länkar om stretching finns under Läs mer.

Postat den av Susanne Ewéo. Det här inlägget postades i Stretching. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer