Hästens och ryttarens oliksidighet

Betande hästar

Att vi människor är oliksidiga är vi nog alla ganska medvetna om. De allra flesta av oss är höger- eller vänsterhänta. Få av oss kan använda bägge händer med samma styrka och precision. Även hästar har ofta en dominerande sida som de helst använder. Detta kan studeras genom att t ex notera vilken fot hästen oftast sätter framför den andra när den betar eller äter ur en foderhink.

Tygelkraften med vilken vi ryttare påverkar hästen i olika moment och gångarter har uppmätts i ett test. I detta noterades i vilken gångart och i vilket varv hästen reds, höger- respektive vänster tygel samt hästarnas höger- respektive vänsterdominans. Slutsatsen från studien var att skillnaden i tygelkraft mellan höger och vänster tygel påverkas av oliksidigheten hos både ryttare och häst.

Detta är naturligtvis väldigt intressanta fakta för mig som hästmassör, men även alla ryttare bör bli medvetna om hur hästen påverkas och vad det kan få för följder i hästens rörelseapparat. Bör detta påverka vilken häst vi väljer? Läs mer om testet på Horse Connexion.

Postat den av Susanne Ewéo. Det här inlägget postades i Forskning, Hållbarhet, Okategoriserade, Övrigt, Rörelsestörning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer