Clinic med Monty Roberts 6 april

Monty Roberts

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. Förutom att han är en fantastisk hästkarl är han ju även väldigt rolig att lyssna på.

Gårdagens show på Flyinge innehåll arbete med fyra olika hästar:

 • en häst som bara gått på bete och aldrig blivit riden
 • en ponny som var livrädd för plastpåsar och behövde miljötränas
 • en häst som bockade av alla sina ryttare
 • en häst som vägrade att bli lastad

Monty Roberts har en otrolig timing och kunskap i att läsa hästens signaler som ibland kan vara svår att uppfatta som åskådare. Det ser så lätt ut, men det är ju helt klart att det ligger så många timmars arbete med och studier av hästar för att kunna utföra det han gör. Till detta kommer hans fantastiska kärlek till hästar, utan denna kunde han omöjligt lyckas med det han gör.

Som hästmassör skulle jag gärna velat ha mer bakgrundsfakta om hästen som bockade av sina ryttare. Bockar den av sina ryttare direkt eller efter att den blivit riden en stund? Har de undersökt hästens rygg, dvs kan det bero på smärta? Under gårdagens clinic bockade den inte alls. Om det berodde på Monty Roberts arbete med hästen eller något annat är svårt att avgöra.

Hur som helst så var det en fantastisk och lärorik kväll som jag fick uppleva tillsammans med några av mina massagekollegor!

Länkar för mer information om Monty Roberts:

Hovens vinklar och hälta

hovvinklar

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett föl kan man förebygga framtida problem.

I en forskningsstudie i Storbrittanien har man nu funnit en direkt koppling till hur olika vinklar i hovens utformning – exteriört, men kanske framför allt interiört – ligger till grund för olika typer av hältor. En god hovexteriör innebär inte alltid att hoven har en bra interiör. Olika vinklar i de yttre och inre delarna av hoven gör hästen predisponerad för olika typer av hältor.

Mer spännande läsning om denna forskningsstudie finner du på The Horse.

SI-leden

SI-led

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både på human- och hästsidan pågår det ivriga diskussioner om hur ofta problem i höft/bäcken verkligen beror på SI-leden. SI-leden har under en tid blivit något av ett modebegrepp.

SI-leden sitter mellan Sacrum (korsbenet) och Ileum (höftbensvingen). Det är en planled av stramledstyp, vilket innebär att den har mindre än 5° rörlighet.

Problem i SI-leden kan yttra sig på lite olika sätt såsom:

 • slängighet i ytterben bak på volt i galopp
 • ihållande eller skiftande hälta bak
 • låg gluteus på den sida där problemet sitter (denna sida belastas mindre pga smärta)
 • spänningar på motsatt sida pga överbelastning
 • hälta fram
 • smärta vid palpation i området kring SI-leden
 • problem med galoppen, t ex jämfota bak vid longering och ibland korsgalopp

Ytterligare information om problematik kring att ställa diagnos på SI-leden, samt hur forskningen ställer sig i frågan finns Veterinärstudenternas blogg på Hippson.se.

Boktips

SpanstoHarmoni

Hur hästen mår i kroppen har många gånger sin botten i ryttarens sits. Från det att vi börjar rida försöker vi hela tiden förbättra vår ridning på olika sätt och ridinstruktörer hjälper oss att se de fel vi gör. Ibland är det dock inte alltid så lätt att förstå eller komma ihåg hur vi ska inverka på hästen med våra hjälper.

Boken ”Spänst & harmoni i ryttarens sits” av Birthe Vogelius beskriver på ett väldigt illustrativt sätt inte bara hur vi ska korrigera vår sits och vikthjälper, utan framför allt varför. Vad händer egentligen med hästens rörelser om du lägger vikten på fel sittben i hörnplaceringen? Vad händer i hästens kropp om du är stel i ländryggen? Hur påverkas din balans av hur du håller dina armar?

För mig själv har bilderna i boken gjort det lättare att komma ihåg hur jag ska använda min kropp vid olika moment i ridningen. För min del tänker jag också införa en del av de avsuttna övningarna som en del i mitt gympass. Jag har helt klart fått ny inspiration till att träna på gymmet!

Hästen under ”huven”

posterbook

När man pratar om hästens anatomi kan det vara svårt att föreställa sig exakt var i kroppen de olika skelettbenen och musklerna verkligen sitter och hur de rör sig när hästen rör sig. Ett populärt sett att visualisera detta är att måla muskler och skelett utanpå hästen. Detta gör det lättare att lära sig känna och se var olika delar verkligen sitter, vilket kan ge många aha-upplevelser.

Har du inte kunskap eller möjlighet att måla en egen häst finns det mycket material på internet som du kan ta del av. Sök t ex på ”equine anatomy” eller ”horse anatomy” på YouTube för att hitta filmer om hästens anatomi.

Föredrar du att läsa om hästens anatomi hittar du många bra boktips bland mina litteraturlänkar. Sara Wyche har skrivit många böcker som illustreras just med foton på hästar där man lagt till illustrationer av muskler och skelett ovanpå fotot.

Koll på kvarka

kvarka

Kvarka är en luftvägssjukdom som orsakas av bakterien Streptococcus equi. Kvarka är inte alltid lätt att upptäcka, men det lönar sig att vara vaksam på symptomen. Sjukdomen kan leda till döden, även om det är ovanligt. Det är vanligast att hästen dör av en följdsjukdom.

Uppdatera dig själv på symptomen, hur man förebygger och skyddar hästen mot smitta. Läs t ex artikeln på HästSverige för att hitta mer information om kvarka.

 

Hur huvudets och halsens position påverkar hästens rörelser

headandneck

Marie Rhodin är veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). På Hippson kan du läsa en intressant artikel om hennes forskning på interaktionen mellan häst och ryttare. Hon har bland annat undersökt hur hästen huvud- och halsposition påverkar ryggverksamheten.

Sök vidare på Internet för mer intressant forskning av Marie Rhodin om hästens och ryttarens samspel!

Hur fungerar hästens rygg?

galop

Hur är hästens rygg uppbyggd? Hur ser dess anatomi ut? Vad har den för funktion? Hur används den i olika rörelsemoment? Det kan vara bra att läsa på för att förstå lite om hur ryggproblem uppkommer och yttrar sig hos en häst.

En introduktion till detta kan du få på siten HästSverige. Vill du sedan fördjupa dig finns det även bra litteratur i ämnet. Tips på litteratur om bl a hästens rygg hittar du bland Hästlitteratur här på min hemsida.

Hästens och ryttarens oliksidighet

Betande hästar

Att vi människor är oliksidiga är vi nog alla ganska medvetna om. De allra flesta av oss är höger- eller vänsterhänta. Få av oss kan använda bägge händer med samma styrka och precision. Även hästar har ofta en dominerande sida som de helst använder. Detta kan studeras genom att t ex notera vilken fot hästen oftast sätter framför den andra när den betar eller äter ur en foderhink.

Tygelkraften med vilken vi ryttare påverkar hästen i olika moment och gångarter har uppmätts i ett test. I detta noterades i vilken gångart och i vilket varv hästen reds, höger- respektive vänster tygel samt hästarnas höger- respektive vänsterdominans. Slutsatsen från studien var att skillnaden i tygelkraft mellan höger och vänster tygel påverkas av oliksidigheten hos både ryttare och häst.

Detta är naturligtvis väldigt intressanta fakta för mig som hästmassör, men även alla ryttare bör bli medvetna om hur hästen påverkas och vad det kan få för följder i hästens rörelseapparat. Bör detta påverka vilken häst vi väljer? Läs mer om testet på Horse Connexion.

Bettlös ridning

Bridle

Jag har en stark övertygelse om att hästens utrustning bör vara så mild och välanpassad som möjligt för att hästen ska vara glad, kunna röra sig i balans och vara avslappnad i sitt arbete. Dock måste utrustningen fortarande ge hästen det stöd den behöver. Kan detta upprätthållas med bettlöst träns? Nya forskningsrön visar på att det kan vara så. Läs mer om detta på Horse Connexion.

I vårt grannland Finland har det i mars i år hållt en uppvisningstävling där ryttarna tävlade i dressyr, utan både bett och sporrar. Tävlingen heter Tunne hevinen Dressyr Challange och många av Finlands bästa dressyrryttare deltog.

Mer inspiration till bettlös ridning hittar du på Stall Rustorps hemsida. Där finns det också en film med Uta Gräf på Le Noir.

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer