Hästmassage

Hästmassage är numera en välkänd metod i Sverige. Den största tillgång en kropp i rörelse kan ha är total rörelsefrihet och lätthet att röra sig. Alla atleter presterar bättre när de kan röra sig bättre. Detta gäller förstås både djur och människor. För ryttaren är hästmassage ett sätt att lära känna sin häst och få djupare förståelse för hästens anatomi och muskulatur.

Motstånd i muskler fungerar på samma sätt i hästar som i människor. Din hästs muskler, precis som dina egna, är grupperade i par och fästa i benen med senor. När en muskel i ett par kontraherar (drar ihop sig) och drar i senan mot sig själv och därför också benet som fäster i senan, måste motsatt muskel relaxera (slappna av).

Om en muskel är spänd och inte ger efter helt, begränsar den rörelse-omfånget. Rörelseinskränkningar och störningar i rörelsemönstret är typiska symptommuskelspänningar. En häst som jobbar med spända muskler och motstånd, blir dessutom lätt trött och predisponerad för skada. Men när stramheten i en muskel frisläpps med massage kan musklerna arbeta i synkroni och ge din häst kraft. Den kommer att röra sig mer fritt och kännas kraftfullare, mer balanserad och mer koordinerad.

För tävlingshästen är massagen ett sätt att lära känna hur hästen bygger upp sin sina muskler under träning. Massage gör det möjligt för dig att bygga din hästs muskler snabbare. När väl en muskel blir stram och inte kan kontrahera och relaxera normalt kan du inte heller träna den till fullo. Genom att hålla muskeln smidig kan du fortsätta att arbeta och bygga mer muskler.

Förebyggande massage ökar hästens välbefinnande och prestationsförmåga. Massage stimulerar också immunförsvaret, samt förebygger skador och rörelseinskränkningar. Du får en smidig och friskare häst som håller längre och presterar bättre!

Om hästen blir konvalescent är massage ett sätt att hjälpa hästens avlastningsmönster. Dessutom bekräftar du att din häst betyder mycket för dig även när den inte går att rida. Även föl med felaktig benställning kan behöva massage medan hovslagaren hjälper fölet att få rätt vinkel i hoven.

Läs också viktig information under Kontraindikationer för hästmassage.

2 svar till Hästmassage

  1. Pingback: Djurmassage Malmö « Follow me Darling

  2. Pingback: Jonk – Djurmassage Malmö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer