Stresspunkter

Stresspunkter

En del av min behandling består av stresspunktsbehandling. Meningen med stresspunktsmassage är att behandla orsaken till problemet istället för symptomen. Stresspunktsbehandling är en mycket användbar och effektiv typ av behandling av muskelspasmer, dvs muskelknutor. Dessa är relativt vanliga hos hästen och kan kännas på specifika punkter. Vid stresspunktsbehandling frigörs ämnena histamin och acetylkolin som främjar till bättre cirkulation och därmed också muskelavslappning. En muskelspasm kan kännas som en hård knuta eller som ett större hårt område. Hästen behöver inte ha ont av en muskelknuta, men om den har det kan den visa det genom att den är känslig för beröring just där. Är det riktigt illa kan hästen undvika att använda muskeln och kompenserar då genom att avlasta och använda andra muskler som i sin tur får hårdare belastning.

Vad är då en stresspunkt? En stresspunkt är ett område i muskeln som är utsatt för extra påfrestning, vilket gör att det lätt uppstår spänningar just där. Tekniken för stresspunktsbehandling utvecklades av den moderna hästmassagens fader, Jack Meagher, på 1970-talet i USA. Maegher definierade de vanligaste 25 stycken muskulära stresspunkterna som kontrolleras för muskelknutor och smärta hos en häst. Muskelknutor kan hittas på fler än dessa 25 definierade punkter, men dessa är de viktigaste och mest förekommande.

Varje skelettmuskel består av två ändar (ursprung och fäste), samt en muskelbuk. Muskelns ursprung är oftast det minst rörliga området och muskeln dras alltid mot fästet vid en kontraktion. Muskelns fäste är oftast det mest rörliga området och muskeln dras alltid från fästet vid en kontraktion. Det är oftast muskelns ursprung som får ta den största belastningen. När muskelfibrer åsamkar sig ett trauma – översträckning, överanvändning eller överbelastning – är kroppens första reaktion att strama upp eller korta stesspunkten i muskeln. De förkortade fibrerna kan inte släppa efter och sträcka ut sig i sin fulla längd. Ju mer muskeln används, ju mer fortsätter den att förkortas genom att bygga upp ett ödem. Vätskan i en blåsa är en läkande vätska, men är också cement för vävnad. Fler och fler muskelfibrer ”klistras” ihop och det blir syrebrist i detta område. När muskelknutan förstoras får trycket som den orsakar hästen att svara genom att göra motstånd i vissa rörelser. Hästen kan också uppvisa märkbara uppförande- och attitydförändringar.

En muskelknuta kan inte avhjälpas enbart genom vila och om en häst är aktiv när den har en muskelknuta kommer dess tillstånd att förvärras. Lösningen är att lösa upp muskelknutan med massage för att hjälpa hästens kropp att börja läka sig själv. Stresspunkten behandlas först med direkt pressur. Då frigörs histamin och acetylkolin i kroppens vävnader, vilket ger en utvidgning av blodkärlen. Detta resulterar i att blodcirkulationen ökar och att muskeln då kan slappna av. Därefter fortsätter behandlingen av området med sk. tvärfriktioner, som får muskelfibrerna att lösgöras och återfå sin normala spänst. Till slut mjukar man upp muskeln med kompressioner för att hjälpa till med att sprida cirkulationen och driva bort slaggprodukter från muskeln.

Stresspunktsbehandlingen kan inte på något vis skada hästen utan bara göra gott. Det värsta som kan hända är att man misslyckas med att släppa på muskelspänningen så att den kvarstår. Stresspunkterna ger mycket värdefull information om tidigare skador eller svagheter hos hästen. Detta kan även vara nyttig information t ex när man ska köpa en häst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer