Innan behandlingen

Är det smitta i staller åker jag inte ut!

Rid inte hästen strax innan behandling. Hästen ska ha kommit ner i puls, slutat eftersvettas och vara torr innan behandling påbörjas. Det är svårare att känna onormala muskelspänningar i varma muskler. Det är optimalt att palpera (känna igenom) muskler 24 timmar efter ett arbetspass.

Innan massören kommer ska hästen stå inne i boxen (utan täcke) ca 15 minuter så att den kan kissa och dricka. Om hästen är nödig under behandlingen spänner den sig och vissa hästar vill inte utföra sina behov utanför boxen eller vid speciellt ställe i hagen. Massagen får då sämre effekt.

När jag kommer för att massera din häst ska denna vara ren och torr. Om hästen är blöt kan jag inte massera pga ökad friktion. Sätt på ett täcke om det är blött och fuktigt ute. Renhet är viktigt för mina händer, fingrar och arbetsmiljö men även för hästen som inte kan njuta och slappna av med en massa sand och lera i pälsen. Glöm inte att borsta benen, jag masserar även dem. Hovarna ska vara kratsade så att det inte finns stenar eller annat som gör att hästen står ojämnt. Detta kan göra att jag bedömer din häst fel.

Hästen ska vara uppställd på lämplig plats. Helst där det finns bra belysning och där hästen trivs och kan få lite lugn och ro. Under behandlingen vill jag jobba med hästen och koncentrera mig på massagen. Du får gärna se på eller vara i närheten om något skulle hända. Tänk på att inte utföra sysslor som stressar hästen, som t ex att väga upp foder eller gå ut och in med andra hästar.

Efter behandlingen berättar jag vilka eventuella spänningar jag hittat. Vi diskuterar dessa och jag ger råd om träning, övningar och stretching. Eventuella frågor besvarar jag gärna i samband med detta.

Läs också viktig information under Kontraindikationer för hästmassage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Clinic med Monty Roberts 6 april

Igår fick jag äntligen uppleva legenden Monty Roberts live! År 2013 är tydligen Montys sista år ute i världen, så det gällde ju att passa på. … Läs mer

Hovens vinklar och hälta

Under sommaren 2011 gick jag kursen Hästmassage, Hovspecial/Fölbenskorrigering – Fortbildning hos Axelsons Animal Massage School. Genom att redan tidigt korrigera en felaktig benställning hos ett … Läs mer

SI-leden

Jag har under en längre tid haft problem med delvis inskränkt rörlighet i höft och bäcken. Idag fick jag en diagnos på min SI-led. Både … Läs mer